Omgeving

Varik

Varik is een dorp in de Betuwse gemeente West Betuwe, in de provincie Gelderland, nauw verbonden met het naastgelegen Heesselt, beide gelegen aan de Waal. Tot 1978 was het een zelfstandige gemeente. Momenteel tellen Varik en Heesselt samen nog geen 1400 inwoners. Veel informatie over Varik en Heesselt is te vinden op varik.nl.

Uitzicht vanaf de Dkke Toren Varik

In de omgeving

  • Aan de Waalbandijk, een stukje ten oosten van de Dikke Toren, staat korenmolen De Bol.
  • Enkele kilometers naar het westen ligt het oude kerkje te Heesselt, zie Kerk Heesselt
  • Tot 1963 stond in het dorp een oude Betuwse boerderij. Na de sloop is het gebouw overgebracht naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. 
  • Eaux-de-vie stokerij Lubberhuizen, gevestigd naast de Toren, is wekelijks geopend en daarnaast voor groepen op afspraak.

Veerpont

Met het Varikse voetveer kunnen fietsers en wandelaars bij de Dikke Toren oversteken naar Heerewaarden en omgekeerd. Het veer vaart van eind april tot eind oktober.
Controleer in verband met bijvoorbeeld de waterstanden vooraf altijd de vaartijden!
In Heerewaarden kunt u een bezoek brengen aan Bezoekerscentrum De Grote Rivieren.

Wandelen

Op 15 april 2023 is het Dikke Torenpad officieel geopend. Op dat moment het vijfde klompenpad in Gemeente West Betuwe. Tijdens de wandeling van ongeveer 12 km, ook in te korten, ontdek je het afwisselende buitengebied van Varik en Heesselt en kun je genieten van de vogels en de natuur. Hier kun je de Waal en de uiterwaarden van dichtbij ervaren.

Webcam

Via de webcam op de Dikke Toren kun je de actuele situatie ook controleren.

Horeca in de omgeving van de Dikke Toren

Vlakbij de Dikke Toren treft u aan de dijk Het Veerhuis. Enkele kilometers verderop richting Zaltbommel aan de rivier de Waal ligt  Theetuin River Lounge en enkele kilometers naar het oosten in Ophemert ligt aan de dijk Restaurant het Dijkhuis.

Dagtochten

De Betuwe is prachtig en zeer geschikt voor het maken van dagtochten of er te verblijven voor een vakantie. Suggesties voor uitstapjes kunt u vinden op de websites van Rivier Actief, van Ri4daagse, van Geldersch Landschap, van Stichting Uitrwaarde en van Regionaal Bureau Toerisme Rivierenland.